Προεπισκόπηση

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΧΙΛΙΕΤΗΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 998-1998

 




Το διπλό cd «ΧΙΛΙΕΤΗΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 998-1998» είναι μία ζωντανή ηχογράφηση από την ανεπανάληπτη σύναξη των κορυφαίων πατέρων-ψαλτών του Αγιωνύμου Όρους και μία πρόσκληση των ευλαβών ακροατών να συμμετέχουν σ’ ένα από τα λαμπρότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας του Αγίου Όρους, την Χιλιετηρίδα της Ι. Μονής. 
Το 1998 ήταν ένα ιστορικό ορόσημο για τον Ορθόδοξο Αγιορειτικό Μοναχισμό την Ιερά Μονή Ξενοφώντος και για όσους επιθυμούν να ακροασθούν τον λόγο της Αθωνικής παραδόσεως. Το έτος αυτό συμπληρώθηκαν χίλια χρόνια παρουσίας και διακονίας της Ιεράς Μονής. Στην διάρκεια των ετών αυτών, οι πατέρες και αδελφοί της Μονής διακόνησαν με αυταπάρνηση τον Θεόν και τον συνάνθρωπό τους, τα δε εκτυπώματα του Σταυροαναστασίμου βίου τους διακρίνουμε μέχρι σήμερα στις παραδόσεις και τον πολιτισμό του Αγίου Όρους. 

Η δοξολογία και η λατρεία του Θεού αποτελεί κεντρικό τμήμα της ζωής του μοναχού·
μέσω αυτής καλλιεργείται και η αγάπη του ανθρώπου προς τον Θεόν.

Ένας από τους πολλούς ώριμους καρπούς του παλαιού βυζαντινού τελετουργικού της υπερχιλιετούς Αθωνικής λατρείας, είναι ο θησαυρός της Αγιορειτικής ψαλτικής. "Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω" (Ψαλμ. ρδ΄, 33). Οι πολύωρες καθημερινές ακολουθίες, και ιδιαίτερα οι πολλές ολονύκτιες αγρυπνίες της Αγιορειτικής ζωής, είναι τεκμήρια της βαρύτητας που έχουν δώσει οι Αγιορείτες πατέρες στα παραπάνω λόγια του ψαλμωδού.

Η παρούσα ζωντανή ηχογράφηση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος με ύμνους από τον Εσπερινό και το πατριαρχικό συλλείτουργο, είναι μία πρόσκληση των ευλαβών ακροατών να μετέχουν στην πλούσια αυτή υμνολογία, και να συμμετέχουν σε ένα από τα λαμπρότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας του Αγίου Όρους.

Το διήμερο, Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 1998, η Ιερά Μονή εόρτασε την χιλιετηρίδα Της μέσα σε μια λαμπρή και επίσημη ατμόσφαιρα. Με επικεφαλής την Α. Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, συγκεντρώθηκαν στην Ιερά Μονή, Ιεράρχες της Εκκλησίας, άρχοντες του έθνους μας, Αγιορείτες πατέρες, και ένα μεγάλο πλήθος προσκυνητών για να δοξολογήσουν την Κυρία Θεοτόκο την Οδηγήτρια, και να αποτίσουν φόρο τιμής και ευλαβείας στους κτήτορες και τούς προαπελθόντες πατέρες.

Στους δύο χορούς ψάλλουν οι ειδικώς προσκληθέντες από την εορτάζουσα Ιερά Μονή, εξαίρετοι ιεροψάλτες πατέρες των Ιερών Μονών Βατοπεδίου, Γρηγορίου, Σίμωνος Πέτρας, και των Ιερών Αδελφοτήτων Δανιηλαίων, Θωμάδων, του Υμνογράφου μακαριστού Γ. Γερασίμου, με Ξενοφωντινούς πατέρες.

Η παραγωγή των ηχογραφήσεων αυτών είναι μία ανάμνηση του ιστορικού εορτασμού, αλλά και μία προσφορά σεβασμού και τιμής στους πατέρες που καλλιέργησαν, και σε αυτούς που συνεχίζουν και διασώζουν την παράδοση του Αγιορειτικού ύφους στην εκκλησιαστική μουσική και ψαλμωδία. Επίσης, είναι ένα ταπεινό μνημόσυνο στην χορεία των κεκοιμημένων πατέρων του Ιερού αυτού Τόπου και μία μαρτυρία του πνεύματος του Αγιορειτικού Μοναχισμού, πού βιώνεται επί δέκα και πλέον αιώνες στο μοναδικό αυτό μέρος της γης, το Περιβόλι της Παναγίας, το Άγιον Όρος.
 
Φωτογραφίες από την ημέρα της ηχογράφησης: