Προεπισκόπηση

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ


Φτάσαμε στην αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κυριακή της Τυροφάγου ή Συγχωρήσεως αύριο.
Αυτή την Κυριακή, όπως διαβάζουμε και στο Συναξάρι "Μνείαν ποιούμεθα της από του Παραδείσου της τρυφής εξορίας του Πρωτόπλαστου Αδάμ".
Ξέρουμε ότι ο άνθρωπος πλάσθηκε για να ζει στον Παράδεισο, για την γνώση του Θεού και την κοινωνία μαζί Του. Η αμαρτία του όμως τον απομάκρυνε από την ευλογημένη ζωή και έτσι η ύπαρξή του στη γη είναι μια εξορία. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η απελευθέρωσή μας από τη σκλαβιά της αμαρτίας.

Το ευαγγελικό ανάγνωσμα αυτής της Κυριακής θέτει τους όρους για μια τέτοια απελευθέρωση. Πρώτος όρος είναι η νηστεία, η προσπάθεια να ελευθερωθούμε από την δικτατορία της σάρκας και της ύλης πάνω στο πνεύμα. Δεν πρέπει όμως η νηστεία μας να είναι υποκριτική, δηλαδή "προς το θεαθήναι", να μη φαινόμαστε "στους ανθρώπους νηστεύοντες, αλλά στον Πατέρα μας εν τω κρυπτώ" όπως αναφέρεται στο ευαγγελικό ανάγνωσμα.
Δεύτερος όρος είναι η συγγνώμη:
"Εάν αφήτε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, θα αφήσει και τα δικά σας ο ουράνιος Πατέρας".
Εισερχόμαστε στο μεγάλο πνευματικό στάδιο. Για να ετοιμαστούμε για την προσωπική μας συνάντηση με τον Αναστημένο Κύριό μας, να μας φωτίσει με το Φως Του, να μας χαριτώσει αυτό το διάστημα της πνευματικής ετοιμασίας, καλούμαστε σε άσκηση και προσευχή.
Ας μην αφήσουμε να περάσουν οι ημέρες αυτές, χωρίς να αξιοποιήσουμε τον πνευματικό και ηθικό πλούτο που αντιπροσωπεύει.
Καλό στάδιο, καλό πνευματικό αγώνα.
πηγή από: http://agioritikovima.gr/