Προεπισκόπηση

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ: Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑΘΗΚΕ ΟΡΘΙΟΣ ΑΛΛΑ ΠΑΡΕΔΙΔΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

1 «Όταν ο Χριστός βασιλεύει στις καρδιές μας, όταν Εκείνος είναι το όντως στήριγμά μας, η ελπίδα μας και η απαντοχή μας, τότε το ελάχιστο γίνεται πολύ και το πολύ υπερπερισσεύον!» αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης και καλεί άπαντες για επαναπροσδιορισμό της σχέσεως μας με τον Θεόν Πατέρα μας και επανασύνδεση με το σωστικό μήνυμα της Εκκλησίας μας.
Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής: 

Ποιμαντορική  Εγκύκλιος  επί  τω  Νέω  Έτει  2013

Φιλόχριστε και φιλάγιε λαέ της καθ’ ημάς Ιεράς και Θεοφρουρήτου Μητροπόλεως, ας είναι ευλογημένος παρά Θεού του Υψίστου ο Νέος Χρόνος!
Πολλοί θα διερωτηθούν και αναλόγως θα σχολιάσουν ερωτηματικώς: «Μα είναι δυνατόν σ’ αυτήν την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθαμε ή μας οδήγησαν οι ισχυροί της γης, τα σκοτεινά κέντρα τα οποία διασαλεύουν την ειρήνη και την γαλήνη των λαών, είναι δυνατόν ο νέος χρόνος να είναι ευλογημένος, ειρηνικός, χαρούμενος και γαλήνιος;».

Είναι, αδελφοί μου και παιδιά μου πνευματικά! Όταν ο Χριστός βασιλεύει στις καρδιές μας, όταν Εκείνος είναι το όντως στήριγμά μας, η ελπίδα μας και η απαντοχή μας, τότε το ελάχιστο γίνεται πολύ και το πολύ υπερπερισσεύον! Γεμάτη η ιστορία μας, πλούσια η εμπειρία μας και πλουσιωτάτη η Πατερική και Εκκλησιαστική μας ιστορία! Καί χθες και σήμερον ο Θεός διά των Αγίων του αποκαλύπτει την αγάπην του και πλουσιοπάροχα ανταμείβει τους «εκζητούντας αυτόν» (Εβρ. 11,6). Τι ψάλλωμεν εις την αρτοκλασίαν εις τας πανηγύρεις; «Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού» (Ψαλμ. 33,11). Μήπως δεν αληθεύει ο λόγος της Εκκλησίας; Μήπως δεν κυριολεκτεί το ψάλμα;

Ο λαός μας στην διαδρομή των χρόνων και των αιώνων έχει γευθεί πολλά δεινά: πείνες, υποδουλώσεις, βασανισμούς, ταπεινώσεις και εξευτελισμούς· όμως, όχι μόνο στάθηκε όρθιος και αξιοπρεπής, αλλά παρέδιδε και μαθήματα στους άλλους λαούς.

Έχεις τον Θεόν στήριγμα, την Εκκλησίαν και το μυστήριον αυτής τροφήν πνευματικήν και σωτήριον; Τότε ποτέ δεν χάνεσαι. Το σκοτάδι ο Θεός το μετατρέπει σε φως ζωογόνο και την καταιγίδα σε «δρόσον Αερμών» (Ψαλμ. 132,3) κατά το αγιογραφικόν.

Η εκκλησία μας σήμερα, αδελφοί μου, πρώτη του έτους, εορτάζει το μεγάλο γεγονός της Περιτομής και ονοματοθεσίας του Γεννηθέντος Σωτήρος μας Χριστού. Αυτού που από πλούσιος έγινε πτωχός χάριν ημών, «ίνα ημάς πλουτίση» κατά την Πατερικήν Θεολογίαν, και από Βασιλεύς δούλος, για να κάνει ημάς και πάλιν Θεούς: «Θεός γαρ ενηνθρώπησεν ίνα ημάς Θεούς καταστήση». Καί όλα αυτά από άκραν αγάπην, από θυσιαστικήν αγάπην για την κορωνίδα της δημιουργίας Του, τον άνθρωπον. Ας Τον εμπιστευθούμε λοιπόν, ας γίνουμε στρατιώτες Του ειλικρινείς και αδιαπραγμάτευτοι!

Εορτάζομεν, επίσης, σήμερον και τον Μέγαν της Εκκλησίας μας Ιεράρχην, τον Οικουμενικόν Διδάσκαλον, τον Αρχιποίμενα και Αρχιεπίσκοπον της Καισαρείας της Καππαδοκίας, τον ουρανοφάντορα Βασίλειον, τον πτωχόν για τον εαυτόν του αλλά εκδαπανώμενον για τον συνάνθρωπόν του. Γηροκομεία, πτωχοκομεία τα πάντα τοις πάσι για τον λαόν, για τον πένητα και ενδεή, τίποτα δι’ εκείνον. Καί ο Θεός τον πλούτισε!

Δεν άλλαξε ο Θεός, αδελφοί μου! Χθες και σήμερον ο Αυτός και εις τους αιώνας. Αλλά και οι συμπεριφορές των ανθρώπων, τα γεγονότα και οι καταστάσεις, θετικές και αρνητικές, επαναλαμβάνονται! Ευτυχείς και ευλογημένοι οι άνθρωποι εκείνοι, οι οποίοι έχουν ως στηριγμόν και απαντοχήν την πνευματικήν τους Μητέρα, την Εκκλησίαν. Αντιθέτως, δυστυχισμένοι και με απονενοημένες πράξεις και συμπεριφορές οι μακράν του Θεού και της Εκκλησίας, Εκείνοι οι οποίοι εξόρισαν τον Θεόν, τον απέβαλαν, τον απέρριψαν και στην θέσην Του έβαλαν είδωλα, φιλοσοφίες, ιδεολογίες και ιδεολογήματα. Εκείνοι οι οποίοι προσεκολήθησαν οπίσω φωνασκούντων και αυτοανακηρυσσομένων μεσσιών και σωτήρων.

Καιρός, λοιπόν, για επιστροφή στο σπίτι του Πατέρα, για επαναπροσδιορισμό της σχέσεως μας με τον Θεόν Πατέρα μας και επανασύνδεση με το σωστικό μήνυμα της Εκκλησίας μας. Καιρός μετανοίας και εξομολογήσεως και προσελεύσεως στο Άγιον Ποτήριον της Ζωής, ίνα γενώμεθα κοινωνοί θείας φύσεως και συμμέτοχοι της Βασιλείας Του. Μόνον τότε ο Νέος Χρόνος θα είναι ειρηνικός, ευτυχισμένος και πλούσιος δωρεών.

Ευλογημένος, λοιπόν, ο νέος χρόνος. Το 2013, λαέ του Θεού, ας είναι γεμάτο Χριστόν, αγιοπατερικήν πορείαν, εκκλησιαστικήν συνείδησιν και θυσιαστικήν αγάπην.

Χρόνια Πολλά και ευλογημένα.

Ο Επίσκοπος και Μητροπολίτης σας


† Ο ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ 


Πηγή από: http://www.agioritikovima.gr/