Προεπισκόπηση

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ «ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΖΟΝΤΑΙ»

15 Το εορταστικό κλίμα για την Θεσσαλονίκη δεν έληξε. Μετά την επέτειο εορτασμού για τα εκατοντάχρονα από την απελευθέρωσή της, σειρά λαμβάνουν οι εορτασμοί των   Θεσσαλονικέων  Άγιου Κύριλλου και Μεθοδίου.
Το 2013 είναι αφιερωμένο στους Ιεραποστόλους Άγιο Κύριλλο και Μεθόδιο φωτιστές των Σλάβων, με αφορμή τη συμπλήρωση 1150 χρόνων από το 963 μ.Χ και την έναρξη του ιεραποστολικού έργου τους. Είναι γνωστή η οικουμενική αναγνώριση των Αγίων και η τιμή και μνήμη τους εκτός από την Ορθόδοξη Εκκλησία, την Ρωμαιοκαθολική, Λουθηρανική και Αγγλικανική Εκκλησία.

Γι αυτό το λόγο ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο, το οποίο θα γίνει πιθανότατα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013. Παράλληλα με το συνέδριο, ο δήμος σχεδιάζει τη διοργάνωση έκθεσης κειμηλίων από την εποχή δράσης των δύο Αγίων, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2014 και θα περιοδεύσει σε χώρες όπου οι δύο Θεσσαλονικείς ιεραπόστολοι διέδωσαν τον χριστιανισμό και έδωσαν στους Σλάβους τη γλώσσα τους, από τη Σερβία και τη Βουλγαρία, μέχρι τα βάθη της Ρωσίας.

Χαρακτηριστικό των εορτασμών θα είναι η έλευση ενός αγάλματος από την Αγία Πετρούπολη με τη μορφή των δύο Ιεραποστόλων. Πρόκειται για μια δωρεά Ελλήνων της πόλης προς τη Θεσσαλονίκη με πολλούς συμβολισμούς. Το άγαλμα των δύο Αγίων θα τοποθετηθεί στον παραλιακό χώρο της Θεσσαλονίκης απέναντι από τον φερώνυμο ναό των Αγίων, στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου. Στόχος του δήμου είναι η ανέγερση να γίνει στις 11 Μαΐου, ημέρα που γιορτάζονται οι Άγιοι στις Βαλκανικές χώρες.

Οι επαφές των Ελλήνων της Αγίας Πετρούπολης με επικεφαλή τον Ελληνοπόντιο επιχειρηματία κ. Γιούρι Σαουλίδη τόσο με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη  όσο και με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Σπύρο Πέγκα υπήρξαν εποικοδομητικές και έθεσαν τις βάσεις για τις περεταίρω ενέργειες. Τα πρώτα σχέδια βρίσκονται στο δήμο Θεσσαλονίκης και αναμένεται η ολοκλήρωση του σχεδιασμού των εορτασμών.

Είμαστε σίγουροι ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια θα τύχει θερμής αποδοχής του λαού της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα θα αποτελέσει έναυσμα τουριστικού ενδιαφέροντος για τους λαούς της Βαλκανικής. Θα αναθερμάνει της σχέσεις με τους ομόδοξους λαούς,  από πολλές σλαβικές χώρες και θα είναι μία ακόμα ευκαιρία προβολής του μνημειακού και πολιτιστικού πλούτου της Θεσσαλονίκης.